Vážení pacienti,

protože se v médiích zveřejňují různé informace o očkování proti CoVid-19, sepisuji, jaký je aktuální stav /28.2.2021/ a Vaše možnosti, jak se nechat očkovat.

  • očkování seniorů starších 80 let  – probíhá prioritně v očkovacích centrech. Pacient se musí registrovat v centrálním registru (https://registrace.mzcr.cz/)  a po vyzvání (přijde SMS s kódem) pak musí navštívit očkovací centrum v termínu, který si zvolí. Z pacientů starších 80 let registrovaných v naší ambulanci bylo již v některém z očkovacích center očkováno více než 70 %, o zbylých většinou víme. Pokud Vy nebo někdo z Vašich blízkých z této skupiny (starší 80 let, registrováni u nás) patříte mezi neočkované a máte o očkování zájem, ozvěte se nám (nejlépe  SMS na číslo 737 882 600, e-mailem na info@praktikdobris.cz, případně telefonicky).
  • očkování seniorů ve věku 70-80 let – k očkování se dostanete několika způsoby:
    • Registrací v centrálním registru (https://registrace.mzcr.cz/) – registrace je pro Vás přístupná od 1.3.2021, poté je třeba počkat na výzvu, zvolit si termín očkování a poté se nechat očkovat ve zvoleném očkovacím centru.
    • U nás v ambulanci – dejte nám vědět (nejlépe  SMS na číslo 737 882 600, e-mailem na info@praktikdobris.cz, případně telefonicky). Zapíšeme Vás do seznamu zájemců, podle něj nám budou přiděleny vakcíny a hned, jakmile je získáme, tak Vás k očkování pozveme.

Prosím, rozmyslete si, zda chcete být očkováni v očkovacím centru nebo u nás. V tuto chvíli systémy nejsou dobře průchozí a nejde jednoduše změnit místo očkování (do budoucna snad bude upraveno).

Rozjezd plošného očkování je trochu kostrbatý, zapojení nás, praktických lékařů, je v těchto začátcích spíše symbolické. Dostupné vakcíny zvládají převážně vyočkovat očkovací centra, v tuto chvíli je nejspíše možné získat časnější termín tam. To se ale během dnů může změnit, praktičtí lékaři postupují jednotně a koordinovaně při získávání vakcín do svých ambulancí. My v té naší jsme na očkování plně připravené.

Prosím tedy o trpělivost, zcela jistě bude očkování dostupné pro každého, kdo o něj bude mít zájem.

A pokud váháte a zajímá Vás náš názor – očkování jednoznačně doporučujeme. Všechny dostupné vakcíny jsou dobře účinné, spolehlivé. Nežádoucí účinky sice mívají (zvýšená teplota, bolest hlavy, bolest očkované paže a podobné), ale jejich závažnost je v porovnání s možným průběhem CoVid-19 zřetelně menší.

Magdaléna Ježková